חשיבות כח צבאי בציר פילדלפי והשינוי במצב החברתי
מאת: מתן ג’רפי, מנכ”ל תנועת אם תרצו
ציר פילדלפי, החוצה בין רצועת עזה למצרים, הוא אזור בעל חשיבות אסטרטגית עליונה למדינת ישראל. זהו מעבר יבשתי מרכזי אשר שולט על אחד הנתיבים המרכזיים להברחת נשק ואמצעים לטרוריסטים הפועלים מרצועת עזה. נושא זה הופך לקריטי במיוחד כאשר מתייחסים לסוגיות ביטחוניות ומדיניות כמו סוגיית החטופים והיכולת של חמאס להתעצם מחדש במקרה של הפקרת הציר לסנסורים ופיקוח מצרי.
הטבח בשמחת תורה הזכיר לנו את המורכבות הביטחונית שמדינת ישראל מתמודדת איתה במזרח התיכון. שליטה ישראלית בציר פילדלפי מאפשרת מעקב ובקרה על תנועות טרוריסטיות, ומהווה קו הגנה במאבק נגד הברחות נשק, שלא נדבר על נשק מתקדם, כסף, רחפנים, ויכולות צבאיות נוספות שישמשו לפעולות טרור. בנוסף, יש לקחת בחשבון את הסכנה שבנסיגת ישראל מהציר, העלולה להוביל לכך שחטופים יועברו דרך מנהרות לידי ארגוני טרור מחוץ לרצועת עזה. מצב כזה יכול להחזיר אותנו לתסריטים טרגיים כמו המקרה של רון ארד, שחטיפתו והעברתו למקום לא נודע הפכו לאחד מהפרקים הכואבים ביותר בהיסטוריה של ישראל.
המציאות הקשה מכתיבה מסקנה ברורה: רק שליטה צבאית מלאה ברצועת עזה תבטיח את ביטחונם של תושבי העוטף והדרום. הגישה ההססנית והנסיגות החוזרות ונשנות מאזורי מפתח אפשרו לחמאס ולארגוני טרור אחרים להתעצם ולשדרג את יכולותיהם. בתגובה לרצח הנורא של ששת החטופים, אין לישראל ברירה אלא לפעול באופן חד וברור: עלינו להשיב לעצמנו שליטה בשטחי מפתח ברצועה, ולפגוע באופן משמעותי בתשתיות הטרור של חמאס, עד לשחרור החטופים וחיסול החמאס עד היסוד. חשוב להדגיש שסוגיית החטופים אינה נושאת רק באינטרסים של חלק מאזרחי מדינת ישראל, אלא חשובה לכל אזרחי ישראל, ללא קשר להשקפה פוליטית.
המציאות הביטחונית המסובכת מתבטאת גם בזירה הפוליטית הפנימית של ישראל. השביתה הפוליטית בהסתדרות, שנולדה מתוך מחאה על סוגיות חברתיות ופוליטיות, משפיעה על תחומים רבים במדינה, כולל הביטחון הלאומי. הנושא הביטחוני, ובמיוחד החשש להחרפת המצב אם ישראל תיסוג מציר פילדלפי, מייצר לחץ נוסף על מקבלי ההחלטות.
לאחר שהשביתה החלה להתפורר, נוצר מצב שמקבלי החלטות מבינים שהלחץ לסיים את המלחמה ולצאת מציר פילדלפי פשוט לא קיים. התפוררות השביתה נובעת גם מהעובדה שהמחנה הלאומי למד איך להתמודד לאחר החוויה שחווה בזמן הרפורמה, והפיק לקחים חשובים במאבק הפוליטי והחברתי. שינוי זה במצב החברתי והפוליטי מציב אתגר חדש למערכת הפוליטית, אך גם יוצר הזדמנות לפעול בצורה נחרצת יותר לשימור השליטה בציר פילדלפי וברצועת עזה.
לסיכום
הישארות ישראל בציר פילדלפי היא לא רק עניין של שמירה על גבולות ומניעת הברחות. מדובר בסוגיה אסטרטגית בעלת חשיבות לאומית מדרגה ראשונה, חשיבות על בטחונם של תושבי הדרום ועוטף עזה. על מקבלי ההחלטות לשקול את כל ההיבטים הקשורים לנושא – החל מהצורך הביטחוני הדחוף, דרך ההתמודדות עם סוגיית החטופים, ועד להשלכות החברתיות של השביתה והפוליטיקה הפנימית. בנוסף, יש לזכור כי שליטה צבאית בעזה היא המפתח לביטחון תושבי העוטף והדרום, וכי תגובה משמעותית לרצח ששת החטופים מחייבת ניכוס שטחים מרצועת עזה כזאת שתפריע לחמאס להמשיך לשלוט ברצועה.