כשצה”ל נלחם בשריון הנאצי

גליון 131, ב’ בשבט התשע”א 7.1 – 14.1.2011

3 33333″ lang=HE>בלטרון מוצגת תצוגה מרשימה של כלי שריון המספרים את סיפורי המלחמות של המאה הקודמת. מול האוסף רב הפריטים, בלט במקום החסר בהדרכה ובארגון מקצועיים – תופעה רגילה בצה”ל הנוצרת מזמינות של כוח אדם מיותר וזול שמפעיל צה”ל לתחזוקתו ולתפעולו של האתר. חיילים בעלי רקע היסטורי מועט מאד מסיירים עם התיירים והאורחים ומסייעים להחמיץ את פוטנציאל הפיתוח ואת הקניית התובנות של האתר לטובת עוד אנדרטה לתרבות הפרטץ’.
עשרות כלי שריון הפזורים במקום מוצגים ללא הסיפור ההיסטורי המקשר. בתוככי בניין המשטרה הבריטי של מצודת לטרון נמצא גם אגף המוקדש ללוחמים היהודיים במלחמת העולם השנייה. כ-1.5 מיליון לוחמי יהודיים נטלו חלק במאבק של בנות הברית לחירות, וכרבע מיליון מהם נפלו בקרב. המאבק נגד כוחות הציר היה גם מאבק קיומי כל שהדברים אמורים בגורל העם היהודי. הבנה זו הובילה לכך שמספרם של החיילים היהודיים בצבאות הברית היה גבוה בהרבה מחלקם היחסי באוכלוסייה. כישרונותיהם ויכולותיהם של גיבורים למודי קרבות מבני העם היהודי שלומדו מלחמה הם אולי הנשק הסודי של ישראל במלחמת העצמאות ולאחריה. למרבה הצער, תרומתם של מתנדבים אלו הושכחה וזיכרם צומצם לאיזכורים נדירים.
הפתיע לגלות עוד תזכורת לקשר שבין ניסיונה של גרמניה הנאצית להשמיד את העם היהודי, לבין מלחמות ישראל האחרונות. מעטים יודעים כי ישובי העמק שלמרגלות הגולן הופגזו בין השאר על ידי טנקי פאנצר נאציים. טנקים אלה שכ-8,870 מהם יוצרו על ידי גרמניה הנאצית, נמכרו על ידי הנאצים למדינות הציר והוחזקו על ידי הונגריה, רומניה, ספרד וצרפת. חלקם נלקחו כשלל על ידי הרוסים. בשנות ה-60′ מכרו צרפת וספרד לסוריה עשרות טנקי פאנצר וכן דגם של טנק נגד טנקים. על פי השילוט, הטנק המוצג במוזיאון הועבר לסוריה על ידי ברית המועצות.
 

 
קריקטורה מאל-פרידה הלבנוני טרום מלחמת ששת הימים המציגה את נאצר משליך את היהודים לים כשברקע מעודדות מדינות ערב (סוריה, לבנון ועירק). מקור: ויקיפדיה. 
 
יש סמליות רבה בכך שבמלחמת ששת הימים חיסל צה”ל את כוח הטנקים הנאצי האחרון, שעדיין הופעל אז במטרה לפגוע ביהודים. בזה תם פרק אחד.
אולם ירושה אחרת שאימצו מדינות ערב מן הנאצים שימשה כנשק בידי מדינות ערב עוד לפני מלחמת ששת הימים וממשיכה בפעולתה עד היום. מדובר בכלי נשק במלחמת התודעה שביטויו הנפוץ הוא הקריקטורות האנטישמיות. אלו הטביעו את חותמן על התודעה העולמית ופועלות על מנת לייצר דה-הומניזציה ודמוניזציה של יהודים וישראלים.
 
 
בחלל הפנימי של המצודה מוצג גם סמל רב משמעות המקפל בחובו את רוחה של מדינת ישראל – הדגל שהתנוסס על “בודפסט” – המוצב שלא נכנע במלחמת יום הכיפורים.
קו מקשר עובר בין המאבקים של בנות הברית ושל יהדות העולם בעריצות הנאצית לבין מאבק הקוממיות של מדינת ישראל נגד יורשי הפאשיזם המודרני. מומלץ לבקר במוזיאון ולהתאמץ לחבר את התצריף הזה לכלל ראייה מלאה הן של ההישגים שהושגו והן של הסכנות והאתגרים הניצבים בפנינו.
 
דגל מוצב בודפסט במחמת יום הכיפורים – הקישו על תמונת הדגל לצפייה במצגת צילומים מן המוזיאון.

Print Friendly, PDF & Email